Meer informatie over de Electrified Cape to Cape Rally in april 2022

De Electrified Cape to Cape Rally vindt paats van 9-17 april 2022. Het is de ultieme krachtproef voor mens en machine, deze ruim 6.000 km lange Electrified Cape to Cape Rally 2022. Hij is nieuw, en toch ook weer niet. In het verleden werd deze rit een paar keer gereden met brandstofauto’s. Nu is er een enorme innovatie: deze keer alleen met elektrische auto’s. Daarvoor hebben wij een prachtig en vooral uitdagend evenement ontwikkeld. Leest u verder?

De hoofdpunten
* Met de auto naar de Noordkaap, een rit van drie dagen naar het noordelijkste puntje van het Europese continent in Noorwegen.
* Teams van 3 m/v per auto, zodat er altijd een kan slapen tijdens de rit
* Twee klassen: voor Tesla’s (die gemakkelijker onderweg opladen) en voor alle andere EV’s
* Een rit van zo’n 6.000 km waarbij je met inachtneming van alle verkeersregels zo snel mogelijk Punta Tarifa in Zuid-Spanje bereikt
* Een feestelijke prizegiving, even bijkomen en dan retour; ofwel met de eigen auto ofwel per vliegtuig waarbij wij ervoor zorgen dat ook de auto thuis komt
* Minimaal 15 deelnemende équipes om het evenement te laten doorgaan, maximaal 25 équipes
* Deelname aan dit evenement kost per equipe € 3.950,- exclusief BTW (max. 3 personen).

Slim route’s plannen, berekeningen maken, kaartlezen, op tijd rijden en doorzettingsvermogen staan meer dan ooit centraal in dit concept. Wat wil je ook: elektrische auto’s vragen voor een evenement als dit voor een totaal andere benadering. Elke auto wordt ‘bemand’ (m/v) door een team van drie, zodat er altijd optimaal veilig en zo uitgerust mogelijk kan worden doorgereden.

Waar vorige edities het verbeteren van het wereldrecord ‘Cape to Cape’ – met inachtneming van de geldende verkeersregels!! – centraal hadden staan, is voor de editie van 2022 een ideale mix van ‘op snelheid rijden’ (lees: regularities), kaartlezen, intensieve routeplanning vooraf en uithoudings-vermogen de rode draad. Kernvraag is namelijk vooral: wáár en hoeveel gaat u opladen? U gaat dus een prestatie van formaat neerzetten, ongeacht uw klassering, om over een aantal jaren te vertellen aan de kinderen en kleinkinderen! De winnaar van deze eerste Electrified Cape to Cape Rally is de eerste officiële wereldrecordhouder met elektrische auto’s. Die bonus ligt op het winnende team te wachten!

Het concept
De Cape to Cape Rally 2022 heeft 3 etappes: de route van Nederland naar de Noordkaap, de feitelijke wedstrijd tussen de Noordkaap en Punta Tarifa in Zuid-Spanje en tenslotte de terugreis. Dit alles in een tijdsbestek van 9 dagen, in de wetenschap dat deelnemers ervoor kunnen kiezen dat de auto in konvooi teruggereden wordt naar Nederland en dat de eigen terugreis met het vliegtuig zal zijn.

De eerste etappe, ná de publieksstart in Nederland, is de aanrijroute naar de wedstrijdstart op de Noordkaap nabij Honningvag in Noorwegen. We gebruiken die etappe om nog te oefenen met regularities en om aan de fysieke omstandigheden te wennen: met z’n drieën een groot aantal dagen op een paar vierkante meter is een heuse uitdaging!

De rally zelf (de tweede etappe) kent de volgende onderdelen: de afdaling, op tijd, van de Noordkaap naar Honningvag (ca. 30 km), regularities, kaartleestrajecten ‘grensbenadering’ in Finland en Zweden, een regularity in Zweden over een paar honderd kilometer met plotselinge kaartleesopdrachten, een belangrijke keuze in Denemarken (via het vaste land of met de veerboot?), een stukje Duitsland waar geen snelheidsbeperkingen zijn en in Frankrijk een traject ‘ingetekende lijn’. Tot slot zal in het zuiden van Spanje nog een pittig traject ‘puntenrit’ worden uitgezet in een mix van kortste route en vrije route. Het moge duidelijk zijn dat we de rally larderen met hier en daar extra proeven om de adrenaline op het vereiste hoge peil te houden….

Punta Tarifa, het zuidelijkste puntje van Europa: hier finishen we.

De derde etappe is de terugreis naar Nederland. Dan zit het erop en kunnen we weer wennen aan het ritme van alledag. (Deze laatste etappe wordt niet meer centraal door de organisatie gecoördineerd, al bestaat wel degelijk de mogelijkheid dat uw auto door ‘ons’ naar Nederland wordt gebracht).

De afstand
In totaal rijdt u ca. 12.000 kilometer in een ruime week. Van Nederland naar de Noordkaap is een kleine 3.000 km, de rally zelf is ca. 6.000 km, en van het zuiden van Spanje weer naar huis is nog eens even zo’n 3.000 km. U rijdt in alle denkbare landschappen; de noordelijke weersomstandigheden veranderen van uur tot uur en mogelijk start u zelfs in een heuse sneeuwstorm, zoals dat de deelnemers in eerdere edities is overkomen!

Wereldrecord?
Er is een wereldrecord ‘Cape to Cape’. Dat staat op dit moment op 55.41 uur over een afstand van 5.800 km – de kortste/snelste verbinding van noord naar zuid. Een gemiddelde dus van ruim 104 km per uur. De route is destijds non-stop gereden met – zo zijn de spelregels – inachtneming van de plaatselijke verkeersregels. Te hard rijden mag dus niet, nergens. Doorrijden door rode verkeerslichten evenmin. U bent gewoon een verkeersdeelnemer die zich keurig houdt aan de voorgeschreven regels.

In de 2022-editie is veel anders. Want in plaats van brandstof tanken is het nu een fors aantal keer accu opladen. Misschien wel twintig keer. Het optimum (plaats, interval, actieradius) daarvan mag u helemaal zelf bepalen, dat hoort bij de voorbereiding van dit avontuur. Indachtig het feit dat de gemiddelde snelheden op de kaartleestrajecten lager liggen dan op de doorgaande routes verwachten we dat er nu een eindtijd van circa 72 uur wordt gehaald. Belangrijk: omdat de Cape to Cape Rally in deze opzet nieuw is betekent dat door de aanpassing van de spelregels meteen een nieuwe, andere wereldrecordopzet. De winnaar van deze rally is meteen de (eerste) wereldrecordhouder met elektrische auto’s. Een extra uitdaging, een bijzondere kans om geschiedenis te schrijven. Natuurlijk is er een grote kans dat de winnaar een Tesla zal rijden, omdat deze auto’s qua laden en navigatie een aantal grote voordelen hebben. Maar zeker is dat uiteraard niet, wie het slim aanpakt kan winnen in elke andere elektrische auto met een behoorlijke actieradius! Om het spel eerlijk te spelen hebben wij ook twee klasses ingesteld: één voor Tesla’s en één voor andere EV’s.

Wanneer?
We hebben gekozen voor de eerste helft van april 2022. De Noordkaap is dan net open, kort erna zullen grotere groepen bezoekers ernaar afreizen en als wij er zijn is het nog betrekkelijk rustig. We hebben ook geprobeerd rekening te houden met andere evenementen.

Concreet: start in Nederland op zaterdag 9 april 2022; aankomst op de Noordkaap laat op maandag 11 april, start van de rally op dinsdag 12 april, aankomst Tarifa op vrijdag 15 april. Prijsuitreiking op zaterdag 16 april. Dat is het paasweekend, dus geen stress om meteen weg te moeten….En daarna de terugreis naar Nederland: rijdt u zelf, vliegt u terug? Plakt u er nog een paar dagen vakantie aan vast?

De strijd
De deelnemers gaan met elkaar een sportieve strijd aan. Primair is de keuze van de route van noord naar zuid ‘vrij’: in de voorbereidingen kunt u zélf bepalen welke keuzes, op momenten dat dat relevant is, gemaakt gaan worden. Leidend zijn de oplaadfaciliteiten en de afgelegde afstand op een acculading. Maar er zijn hele stukken die iedereen vanzelf rijdt omdat er maar één weg is, of maar één realistische route (te denken valt aan de route langs de Botnische Golf in Zweden). Er zijn echter ook stukken waar strategisch nadenken vooraf een uitslagbepalende factor kan zijn, bijvoorbeeld de route van Stockholm tot Denemarken….daar zijn best een paar alternatieven te vinden. Of de oversteek van Denemarken (Rodby) naar Duitsland (Puttgarden) in plaats van over het Deense vasteland. En hoever, hoelang, over welke snelwegen in Duitsland? Hoe hard wil je door Duitsland, rekening houden met de accucapaciteit? Hoe gaat u van Frankrijk naar Zuid-Spanje: via Barcelona of via Madrid? Een grondige voorbereiding kan ertoe leiden dat u zomaar een uur, of meer, eerder in Punta Tarifa bent dan uw medestrijders.

U rijdt aan de hand van onze Rallywereld-app. Die stelt ons in staat om u live te volgen. Niet alleen uw route kunnen we zien, ook uw stops, de gereden snelheid (overal, elke 10 meter zien we…) en andere voor de resultaten belangrijke data. Bij geconstateerde overtredingen moeten we onverbiddelijk zijn: helaas leidt dat tot niet-klassering.

Uiteraard tellen de klassementen van de proeven, de kaartleestrajecten, de regularities en de andere special stages mee voor het eindklassement; er kan uiteindelijk maar één winnaar zijn. Strafpunten worden versleuteld tot strafseconden die bij de geregistreerde eindtijd worden opgeteld.

Wie en wat?
Om deel te kunnen nemen adviseren wij u om een goede gezondheid te hebben, in ieder geval om goed spanning, sensatie en stress te kunnen verdragen. Voor het overige stellen wij geen beperkingen aan de deelnemers zelf. Als u meent het aan te kunnen: doen! De in te schrijven auto/equipe dient aan de volgende criteria te voldoen:

 • U rijdt met een volledig elektrische auto. Dat kan door ons worden gecontroleerd.
 • Een équipe bestaat uit 3 personen
 • Aanwezigheid van allerlei noodzakelijke en handige attributen, waarover we u in een later stadium informeren
 • Oplaadapparatuur voor de mobiele telefoons omdat de Rallywereld-app altijd moet kunnen blijven werken.

De kaartleestrajecten, regularities en behendigheidsproeven worden verreden volgens de gebruikelijke reglementering zoals die bij veel rally-evenementen in ons land worden gebruikt.

De kosten
Deelname aan dit evenement kost per equipe € 3.950,- exclusief BTW (max. 3 personen). Zakelijke inschrijvingen zullen in de meerderheid zijn en bovendien is het zeer zeker een mogelijkheid om een bedrijf als sponsor, subsponsor of supplier aan de Electrified Cape to Cape Rally te verbinden. Vanzelfsprekend gaan wij daarover graag met u in gesprek als u hiervoor belangstelling toont.

Uw inschrijfgeld verzekert u van de volgende onderdelen:

 • Deelname aan, en onze organisatie van de Electrified Cape to Cape Rally
 • 1 hotelovernachting onderweg naar Noord-Noorwegen in een 3***-hotel of -lodge
 • 1 hotelovernachting in of nabij Honningsvag
 • 2 hotelovernachtingen in of nabij Punta Tarifa in Zuid-Spanje, op basis van all-inclusive, in een 4****-hotel
 • 1 prize giving dinner annex slotparty op 16 april 2022
 • Onze permanente begeleiding en tenminste 2 briefingbijeenkomsten voor aanvang van het evenement
 • Uiteraard de gebruikelijke rallymaterialen: routeboeken in full colour, rallyschilden, deurstickers, herinneringsstickers, uitleg van de kaartleestrajecten en andere gesponsorde materialen die het festijn nog completer en leuker maken
 • Onze begeleiding bij andere reis- en verblijfsarrangementen, op aanvraag. Te denken valt aan bezoek van familie, vrienden en sponsoren om de feestelijke aankomst in Tarifa mee te maken, en om mee te feesten op de slotavond. Wij regelen desgewenst vervoer, accommodatie en andere tailormade arrangementen.

U kunt alvast een inschrijving reserveren, zodat u zeker weet dat u straks kunt meedoen. Stuur daarvoor een mail naar wedstrijdleider Ronald Jans, via info@rallywereld.nl. Welkom!